Crazy Eights: Spelregels

Het spel Crazy Eights begint door de stapel kaarten te schudden en door elke speler een set kaarten te geven. Het is de bedoeling dat de andere spelers niet kunnen zien welke kaarten je in je hand hebt. Wanneer Crazy Eights met twee spelers wordt gespeeld, dan krijgt iedere speler zeven kaarten. Wanneer er met meer dan twee spelers wordt gespeeld, dan krijgt iedere speler vijf kaarten.

 

Wanneer de kaarten zijn uitgedeeld worden de overige kaarten met de beeldzijde naar beneden op een stapel gelegd. Deze stapel wordt de trekstapel genoemd. Men pakt één kaart van deze stapel en draait deze om. Deze kaart komt met de beeldzijde naar boven te liggen. De nieuwe stapel die hierbij ontstaat wordt de aflegstapel genoemd. Gespeelde kaarten worden op deze stapel gelegd. Vandaar de naam aflegstapel.

 

Spelers moeten nu kaarten spelen op een volgorde die met de wijzers van de klok meegaat. Wanneer je aan de beurt bent moet je een kaart op de aflegstapel leggen die qua kleur of getal overeenkomt met de laatst gespeelde kaart. Net zoals het kaartspel "pesten". Met kleur wordt bedoeld: harten, ruiten, klavers of schoppen. Het doel van Crazy Eights is om als eerste speler alle kaarten uit je hand weg te spelen.

 

Wanneer je geen kaart kunt spelen moet je een kaart van de trekstapel pakken. Als je deze kaart kunt spelen, mag je hem spelen. Anders zul je nog een kaart van de trekstapel moeten pakken. In principe moet je kaarten blijven pakken totdat je een kaart kunt spelen.

 

 

Crazy Eights: Speciale kaarten

De volgende kaarten hebben bij Crazy Eights een speciale betekenis.

 

Acht

Bij Crazy Eights is de acht een speciale kaart. De acht mag op elk moment gespeeld worden. Hij hoeft dus niet qua kleur of getal overeen te komen met de laatst gespeelde kaart. De speler die de acht speelt mag bepalen van welke kleur de volgende kaart mag zijn. Met kleur wordt bedoeld: harten, ruiten, klavers of schoppen.

 

Koningin

Als iemand een koningin speelt, moet de volgende speler een beurt overslaan.

 

Aas

Wanneer de aas wordt gespeeld, verandert de speelvolgorde van het potje Crazy Eights. Werd er met de wijzers van klok mee gespeeld, dan moet men tegen de wijzers van de klok in spelen, totdat er een volgende aas wordt gespeeld. Niet bij iedereen heeft de aas een speciale betekenis, dus maak hierover afspraken voordat je een potje met iemand gaat spelen.